זהירות סמים

זהירות סמים

ביחידה העירונית למאבק בסמים ואלכוהול מזהירים את ההורים מפני סכנות האורבות לילדיהם, ומדגישים סימנים שצריכים להדליק אור אדום

במסגרת ההיערכות לקיץ בטוח, יוצאת היחידה העירונית למאבק בסמים ואלכוהול באגף הרווחה במסע הסברה להורים על התנהגויות מסוכנות הנפוצות בקרב הילדים והנוער בתקופת הקיץ. לדברי מנהלת היחידה העירונית, מלי מלכין, אחת הסכנות העיקריות היא השימוש בסמים כחלק מבילוי שעות הפנאי של בני הנוער.

מלכין: "גיל ההתבגרות מאופיין ביצר הרפתקנות, חיפוש אחר ריגושים ודחף להתנסויות חדשות שיש בהן סיכונים. המתבגר עסוק בבניית מעמדו וזהותו בעיני עצמו וסביבתו החברתית, ולא אחת הוא ינסה לפרוץ גבולות, ולמרוד בחוק ובסמכויות. הוא בודק את תגובת הסביבה ובהתאם קולט את המסרים שיעצבו את דרך התנהלותו כמתבגר. המתבגר מכיר חברים חדשים בעלי השפעה, נמשך לדמויות דומיננטיות וכריזמטיות, והתחום החברתי הופך למשמעותי ומכריע עד כדי נטייה להתבודד ולהתרחק מעיני המבוגרים, ושימוש בסודות ושפת קוד".

סקרים ומחקרים מצביעים על עלייה בשימוש בחומרים ממכרים בקרב בני נוער הנוטלים סמים כחלק מבילוי שעות הפנאי. הסמים מגוונים וזמינים לכל דורש, ובמקביל נאלץ המתבגר להתמודד עם לחץ חברתי, מה שמקשה עליו לעמוד בפיתוי.

גם ילדים צעירים, בגילאי 10 עד 13, מושפעים מחבריהם, והם נוטים להשתמש בחומרים נדיפים בדרך הסנפה ועישון, למשל דבק מגע, גז מזגנים, ערבוב של תרופות, עישון סיגריות ונרגילות, וזאת רחוק מעיני המבוגרים וללא מודעות לסכנות כמו אובדן הכרה ומצבים קריטיים אחרים.

מלכין: "ככל שגיל המשתמש צעיר יותר, כך ההשפעה המצטברת מזיקה ובלתי הפיכה. לשימוש בסמים השפעה ונזקים מצטברים לטווח הקצר והארוך על תפקודי המוח מערכות הלב, העצבים, עלייה בלחץ הדם, הפרעות בקואורדינציה, הפרעות בשינה, וערעור הבריאות הנפשית בעוד הגוף מגיב באופן מלאכותי לחומרים שממריצים או מדכאים את פעילותו הנורמטיבית".

מלכין קוראת להורים, "תפקידכם הנו משמעותי ביותר כמבוגרים אחראים ומשפיעים. עליכם לגלות ערנות יתרה, ליצור שיח מקרב, לגלות עניין בבילוי שעות הפנאי, לדבר על הסכנות, ולשים על השולחן את הדברים כדי להעביר תחושת ידע ומעורבות הורית".

עוד היא מדגישה כי יש לשים לב להתחברות לחברים חדשים שאינם מוכרים להורים, לחפצים חשודים בחדר כמו גפרורים, אולרים, טבק, ניירות גלגול, בקבוקי סירופ, דבק מגע, בקבוקי פלסטיק חתוכים, וכדורים לא מזוהים. כמו כן יש לשים לב להסתגרות בחדר או בשירותים מעבר למקובל, והיעלמות מהעין וריח שאינו מוכר; שינוי בהתנהגות ובמצבי הרוח, כעסנות יתר, תוקפנות, אי שקט, שינויים באכילה, עיניים אדומות ורגישות לאור, פצעים באזור השפתיים, היעלמות כסף, תכשיטים, כרטיסי אשראי וסירוב להיבדק. כל אלה הם סימנים ואותות להימצאות המתבגר במצוקה סביב שימוש בחומרים המשפיעים על תפקודו.

מלכין: "ככל שהתקשורת של ההורים עם ילדם תהיה יותר קרובה ופתוחה, כך תפחת ההתנהגות הסיכונית. הורים מרוחקים ולא פנויים מאפשרים חופש מסוכן חסר פיקוח וגבולות".

הורים המעוניינים להתייעץ, מוזמנים לפנות בדוא"ל [email protected], וביחידה העירונית ישיבו לכל פנייה.

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

חליוה