חלל מוקף

חלל מוקף

מהו חלל מוקף? מהם הסיכונים הייחודיים בחללים מוקפים? כיצד ניתן להימנע מסיכונים בחללים מוקפים? כיצד סקר סיכונים מסייע במניעת תאונות בעת עבודה בחלל מוקף?

גזים רעילים, סביבה נפיצה, חוסר תאורה, חום, לחות ואבק הם רק חלק מהאתגרים העומדים לפני אנשים העובדים בחלל מוקף. פקודת הבטיחות בעבודה 1970 מגדירה מקום מוקף כחדר, תא, מכל, בור, מעבר לאדים, צינור או מקום אשר מטבע הדברים קיימים בו סיכונים העשויים לגרום למוות או לפגיעות קשות מחומרים מסוכנים או מתנאים מסוכנים כגון חוסר בחמצן. גם מכלי אחסון, סילואים, ריאקטורים, מקומות ניקוז סגורים, ביוב, כלי קיבול ומנהרות, בורות, תאי שריפה בתנורים, מחסני אוניות, מכלי דלק בכנפי מטוסים ופירי מעליות יכולים להיחשב כמקומות שווי ערך לחללים מוקפים אשר קיימים בהם סיכונים העלולים לגרום למוות, לפגיעות קשות מחומרים מסוכנים או בעקבות תנאים מסוכנים הקיימים בהם.

סיכונים ייחודיים בעבודה בחלל מוקף

עובדים רבים בישראל נפגעים ונהרגים מדי שנה כתוצאה מעבודה במקומות מוקפים. אלו מקומות עבודה מסוכנים יותר ממקומות עבודה רגילים. עצם העבודה במקום מוקף עלולה לגרום לפגיעות או פציעות קשות המחייבות טיפול רפואי דחוף:

  • אטמוספירה רעילה
  • חוסר חמצן
  • עודף אוויר עשיר בחמצן (בנוכחות חומרים דליקים הדבר עלול להגביר את הסיכון לאש והתפוצצות)
  • אווירה דליקה ונפיצה
  • זרימת נוזלים ומוצקים (טביעה וחנק)
  • חום גבוה
  • עבודות מתכתיות (סכנת פגיעה מאבק או שבבים)
  • קשיים בחילוץ
  • החלקה
  • נפילה מגובה
  • רעש
  • התחשמלות

מניעת סיכונים במהלך עבודה בחלל מוקף

חלל מוקף עלול להוות סיכון לבריאותם ובטיחותם של העובדים או של כל הנכנסים אליו, וזאת בשל המבנה שלו, מיקומו, האווירה בו, הטמפרטורה השוררת בו, תהליכי העבודה המבוצעים בו וסיכוני בטיחות שונים הקיימים בו. לפני כניסה למקום מוקף יש לשקול את הסיכונים הבטיחותיים והגהותיים הגבוהים ולבדוק דרכים לביצוע העבודה ללא צורך בכניסה אליו. מומלץ לערוך סקר סיכונים על ידי מומחה בתחום על מנת שישקף את כל הסיכונים הטמונים בעבודה בחלל המוקף ואת הדרכים למניעת תאונות וצמצום סיכונים, וביניהן:

– מומלץ תמיד להימנע מכניסה אל חלל מוקף ולמצוא גישה חלופית לביצוע העבודה תוך הורדת רמת הסיכון.

– מומלץ לשנות את שיטת העבודה כך שתמנע את הצורך בכניסה אל חלל מוקף.

– מומלץ לנטר אווירה או תוכן של חלל מוקף מבחוץ על ידי שימוש בהרכבת חיישני מדידה בעומקו.

– ניקוי מקום מוקף או הוצאת שאריות על ידי סילון מים, אדים או קיטור במקום להיכנס פנימה כדי לפתוח חסימות. ניתן להיעזר באמצעים לפתיחת סתימות.

– ביקורת או בדיקת התרחשות בחלל מוקף ללא כניסה פנימה על ידי הסתכלות דרך אשנב או פתח ראייה או שימוש בטלוויזיה במעגל סגור.

– תכנון העבודה בחלל מוקף תוך יצירת שטח עבודה בטוח המקטין את הסיכונים שאליהם חשופים העובדים.

– אמצעי בקרה הנדסיים, לרבות בידוד או צמצום הסיכון.

– אמצעים ניהוליים, לרבות הוראות עבודה, כתיבת נהלים והדרכות.

– שימוש בציוד מגן אישי להגנת העובדים.

חברת ליאור בטיחות – מפחיתים סיכונים, מגבירים בטיחות בעבודה

חברת "ליאור בטיחות" מתמחה במתן שירותי ייעוץ והדרכה בכל תחומי הבטיחות בעבודה. החברה עורכת סקרי בטיחות, תיקי שטח ותיקי מפעל עבור ארגונים, מוסדות ומפעלים בכל רחבי הארץ, הן מהמגזר הפרטי והן מהמגזר הציבורי, וזאת על פי הדרישות המחמירות של המוסד לבטיחות וגהות, משרד העבודה והרווחה והרשות הארצית לכבאות והצלה. הדרכות החברה מועברות על ידי ממוני בטיחות המוכשרים לכך בחוק, והן נועדו להטמיע הרגלי עבודה נכונים המותאמים לדרישות תקנות העבודה בארץ וכן לאופי מקום העבודה. זקוקים לסקר בטיחות? זה הזמן לקבוע עם המומחים של ליאור בטיחות ולעבוד בראש שקט.

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

חליוה